Koje su kontraindikacije za cijepljenje COVID-19 cjepivom?

Za trenutno u Hrvatskoj dostupna cjepiva protiv COVID-19 bolesti (BioNTech-Pfizer – Comirnaty i Moderna) kontraindikacije za cijepljenje su preosjetljivost na bilo koju komponentu cjepiva. Prema preporukama CDC kontraindikacije za cijepljenje cjepivima Pfizer-BioNTech Comirnaty i Moderna COVID-19 su:

  • teška alergijska reakcija (npr. anafilaksija) nakon prethodne doze cjepiva mRNA COVID-19 ili bilo koje njegove komponente.
  • neposredna alergijska reakcija bilo koje ozbiljnosti na prethodnu dozu mRNA COVID-19 cjepiva ili bilo koje njegove komponente (uključujući polietilen glikol [PEG]).
  • neposredna alergijska reakcija bilo koje ozbiljnosti na polisorbat (zbog potencijalne unakrsne reaktivne preosjetljivosti na sastojak cjepiva PEG).

Cjepivo AstraZeneca ne sadrži PEG i može se koristiti kao alternativa kod osoba sa poznatom preosjetljivosti na PEG.

Mogu li se protiv COVID-19 cijepiti osobe alergične na jaja, pelud ili pseću dlaku?

Alergijske reakcije poput alergije na hranu, kućne ljubimce, otrov kukaca ili okolišne alergene ili alergije na oralne lijekove (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija niti mjera opreza za cijepljenje trenutno dostupnim mRNA COVID-19 cjepivima u Hrvatskoj. Čepovi za bočice ovih cjepiva nisu izrađeni od lateksa od prirodne gume i ne postoje kontraindikacije ili mjere opreza za cijepljenje za osobe s alergijom na lateks. Uz to, budući da mRNA COVID-19 cjepiva ne sadrže jaja ili želatinu, osobe s alergijama na ove tvari nemaju kontraindikacije ili mjere predostrožnosti za cijepljenje.

Koliko dugo nakon primljene doze cjepiva treba ostati u ambulanti?

Nakon cijepljenja preporuča se cijepljene osobe opservirati barem 15 minuta dok osobe s anafilaksijom u anamnezi 30 minuta. Cijepljenje se provodi pod nadzorom liječnika koji treba imati odgovarajući medicinski tretman koji se koristi u slučaju neposrednih alergijskih reakcija koje se u većini slučajeva događaju neposredno nakon cijepljenja.

Zvjezdana Lovrić Makarić, dr.med.
spec. epidemiologije
Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti
Hrvatski zavod za javno zdravstvo