Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Vlada RH donijela ga je 23. prosinca 2020. (link na Plan cijepljenja)

Prvo je planirano cijepiti:

 • djelatnike i korisnike domova za starije osobe i zdravstvene djelatnike,
 • zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima,
 • na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu. Cjepiva se razlikuju po načinu skladištenja, načinu čuvanja u hladnjacima na mjestu cijepljenja i načinu upotrebe samog cjepiva.

Prva faza cijepljenja

S obzirom da je Pfizerovo cjepivo najzahtjevnije u smislu logistike. Potrebno je ubrzano i temeljito pripremiti se za početak cijepljenja kako bi se u što većoj mjeri iskoristile pristigle količine. Naime, ovo cjepivo se skladišti na temperaturi -70 stupnjeva Celzijusa i nakon otapanja može se čuvati na temperaturi hladnjaka najdulje pet dana. Pakirano je u bočicama od pet doza i treba se razrijediti fiziološkom otopinom prije primjene. Razrijeđeno cjepivo se smije koristiti najdulje šest sati ako se čuva u hladnjaku, a maksimalno dva sata ako se čuva na sobnoj temperaturi. Pfizerovo cjepivo se u Hrvatsku isporučuje u tjednim isporukama, a isporuka je počela 26. prosinca 2020.

Kad se procijepe svi zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, sa slijedećim dozama koje će stizati, počinju se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te svi kronični bolesnici (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Procjena prioriteta za cijepljenje

Ovdje je navedeno nekoliko podataka koje treba uzeti u obzir pri donošenju procjene prioriteta i planiranju cijepljenja:

 • Pod zdravstvenim djelatnicima, podrazumijevaju se svi u sustavu zdravstva koji dolaze u izravan kontakt s pacijentima.
 • Cijepljenje zdravstvenih djelatnika predviđeno je na radnom mjestu, putem povjerenstava za hospitalne infekcije, djelatnika zdravstvenih ustanova i po potrebi pomoći izvana.
 • Cijepljenje korisnika i djelatnika domova za starije osobe predviđeno je u Domovima, a cijepljenje će provodi prvenstveno domski liječnici i medicinske sestre/tehničari.
 • Cijepljenje osoba starijih od 65 godina i bolesnika s kroničnim bolestima putem obiteljske medicine može se organizirati na način da svaki liječnik cijepi pacijente koje ima u svojoj skrbi.
 • U trećoj fazi, kad će se cijepljenje ponuditi svima zainteresiranima:
  • Cijepljenje će se nuditi u radnim organizacijama putem nadležnih specijalista medicine rada, ZZJZ i u PZZ.
  • Organizacija i provedba cijepljenja u PZZ (na punktovima za cijepljenje ili u ordinacijama liječnika obiteljske medicine) u nadležnosti je Doma zdravlja.